Frågor & svar

Vad består egentligen tomtebloss av och hur fungerar det?

Ett tomtebloss består av en metalltråd, som är doppad i en speciell pasta. Denna pasta innehåller i huvudsak bariumnitrat, aluminium och små järnpartiklar.

När tomteblosset tänds, ger bariumnitrat och aluminium tillsammans så hög temperatur att de små järnpartiklarna börjar brinna. Samtidigt stiger trycket i pastan så mycket att järnpartiklarna slungas ut. Ute i luften förenas järnet med syre och fortsätter därför att glöda.

När vi upplever ett regn av gnistor, är det alltså glödande järn vi ser, men eftersom den enskilda gnistan är så liten, kyls den snabbt av och är i regel helt kall, när den träffar golvet. Gnistorna är för övrigt av samma slag som dem man ser när man kapar eller slipar metall med en vinkelslip.
För att den kemiska reaktionen inte skall avstanna, måste tråden vara av metall. Metallen leder hela tiden värmen vidare och startar därför förbränningen längre fram i tomteblosset. Temperaturen i ett tomtebloss är mycket hög, över 1500°C, så man kan faktiskt bränna sig rejält på det.
(Källa: Illustrerad vetenskap, september 2009).

Vad bör jag tänka på när jag använder tomtebloss?

Ett tomtebloss blir riktigt varmt, över 1500°C. Använd därför ej tomtebloss i närheten av lättantändligt material. Fäst Wondercandle tomtebloss lodrätt ned i stabilt underlag, undvik att hålla ljuset i handen. Tomtebloss avger gaser som inte är bra att andas in. Undvik att andas in röken som bildas. Tänd blosset/blossen och gå sedan undan minst en meter.

Otända tomtebloss förvaras oåtkomligt för små barn för att undvika att de stoppar det i munnen.
Tomtebloss är ett bra alternativ till raketer på nyår och valborg, och kan även användas inomhus. Tänkt dock på att ett utbränt tomtebloss är mycket varmt, rör ej och tänk på var du lägger ifrån dig det.
Barn under 12 år bör inte tillåtas använda tomtebloss utan en vuxen i sällskap.

Är Wondercandle tomtebloss hållbart?

Vi uppmanar alla att välja era tillfällen (minimera) och verkligen njuta när ni använder Wondercandle tomtebloss. Var också noga med att sortera det utbrända tomteblosset som metall och förpackningen som plast respektive papper (återvinna).
Vi själva har valt att distribuera våra produkter i största möjliga mån i ytterkartonger som vi återanvänder från egna mottagna leveranser (återanvända). Det innebär att det visuella yttre inte motsvarar kartongens inre, men det står vi för till förmån för ett mer hållbart samhälle.
Produktionen av Wondercandle sker i Europa (Tyskland) och sysselsätter personer som annars har svårt att nå arbetsmarknaden, vilket vi tycker är mycket bra och är helt rätt väg mot ökad social hållbarhet i samhället.

Var kan jag få tag på Wondercandle tomtebloss och andra produkter från Wondercandle®?

Här kan du hitta våra produkter. Om du inte hittar den produkt ni söker hos någon av våra återförsäljare, så är ni välkomna att kontakta oss direkt.  Kom ihåg att titta i Wondercandles kompletta produktkatalog (länka). Kontakta oss direkt även om du söker kundanpassade (färg, form, förpackningsdesign) produkter.

Jag skulle vilja bli återförsäljare, hur gör jag?

Vad roligt! Av erfarenhet så passar Wondercandle in i många sammanhang - olika typer av butiker, evenemang och målgrupper. De passar utmärkt som tårtljus, kalasdekorationer, presentdekorationer, bröllopsdekorationer, adventsdekorationer och nyårsdekorationer. Kontakta oss och berätta vem du är och vilket sortiment som intresserar dig och dina kunder. Klicka här för att ansöka om att bli återförsäljare.

Jag skulle vilja använda produkterna i min yrkesroll (ex fotograf, art director, bröllopskoordinator). Hur gör jag?

Vi är alltid intresserade av goda samarbeten som kan vara gynnsamma för båda parter. Ta gärna kontakt med oss och berätta i några rader vad ni har för idéer. 

Se våra fantatiska tomtebloss!

Tomtebloss för alla tillfällen. Wondercandle passar in i så många sammanhang. Hitta inspiration för just ditt tillfälle!